logo CBV  
Viburnum wortels Schaarbeeksekriek

    NL | FR | EN

Biodiversiteit

Plantkunde of botanie is één van de vele deelgebieden binnen het vak biologie. De studie van bomen en struiken wordt als een bijzonder onderdeel beschouwd van botanie naast andere disciplines als algologie (algen), bryologie (mossen), lichenologie (kortsmossen), mycologie (schimmels), pteridologie (varens). Daarnaast is er ook een tak pomologie, de leer van het fruit en fruitsoorten. De bescherming van soorten hoort bij elk van de deelgebieden.

Het verlies aan biodiversiteit binnen de huidige generatie is alarmerend te noemen. Wilde plantensoorten verdwijnen aan een sneltempo nog vóór we goed en wel de eigenschappen ervan kennen. Bovendien is het zo dat de mens tijdens eeuwen van landbouw en tuinbouw een enorm patrimonium aan genetisch materiaal heeft opgebouwd. Horticultureel erfgoed heet dat. Meer dan ooit worden oude rassen voor hun eigenschappen relevant ivm de klimatologishe uitagingen.

Het Centrum voor Botanische Verrijking werd in het leven geroepen om de teloorgang aan biodiversiteit te helpen beperken en de toepassing van minder courante soorten te stimuleren. Het planten van bijzondere bomen is in de loop der jaren een specialiteit geworden. Samen met een nieuwe boom ontstaat een biotoop op zich. Op en rond de boom groeien vele andere planten. Kortom, naast het planten van een zeldzame boomsoort levert de boom ook indirect een meerwaarde aan biodiversiteit.

Biodiversiteit, bomen en klimaat staan niet los van mekaar.. De uitdagingen zijn groot: nog steeds worden vrij monotone parken en tuinen aangelegd. Bossen worden aangeplant met een standaard assortiment van niet-autochtoon materiaal en het onderwerp inheems-uitheems is terug van nooit weggeweest. Deze materie vergt een zekere kennis om te beseffen dat alle plantencategoriën onontbeerlijk zijn. Voor invasieve planten is er wel een kanttekening bij te maken aangezien deze (afhankelijk van de soort) de globale biodiversiteit kunnen doen afnemen. Onderstaande flow-chart verduidelijkt een aantal begrippen om de context van biodiversiteitsverlies te helpen begrijpen.